Sardelový šalát s plackami

  autor   1592x

Suroviny:

400 g sardel
3 stredne veľké paradajky
1 žltá paprika
1 hlávka kučeravého šalátu
3 cibule
1 strúčik cesnaku
5 čiernych olív
3 lyžice oleja
pár lístkov bazalky
mleté čierne korenie
soľ. Nálev: 1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžica vínneho octu
3 lyžice olivového oleja
mleté čierne korenie
soľ. Placky: 30 g droždia
400 g polohrubej múky
5 lyžíc oleja
120 ml vlažnej vody
2 lyžice rasce
1 čajová lyžička hrubej soli na posypanie
1 čajová lyžička soli.

Postup:

Papriku a cibuľu nakrájame na kocky a 5 až 8 minút ich osmážame na 1 lyžici oleja. Paradajky sparíme, olúpeme, nakrájame na kocky a pridáme k paprike. Cesnak popučíme a pridáme k ostatným surovinám, zalejeme lyžicou vody a na miernom ohni varíme 5 minút. Všetko potom osolíme a okoreníme. Plátky sardel opekáme zo všetkých strán na oleji asi 3 minúty. Pripravíme si nálev z uvedených surovín. Placky: do múky urobíme jamku. Z trochu múky, vlažnej vody a droždia si urobíme kvások a dáme ho vykysnúť. Kvások dáme do jamky, pridáme olej a soľ. Vypracujeme vláčne cesto. Cesto dáme do misky, prikryjeme ho obrúskom a necháme vykysnúť na teplom mieste. Keď nakysne, premiešame ho a necháme znova nakysnúť. Toto opakujeme trikrát. Cesto potom rozdelíme na 8 častí, z každej urobíme placku, dáme ju na vymastený, vymúčený plech, posypeme hrubou soľou a rascou a necháme ešte chvíľu kysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 minút. Na tanier dáme lístočky šalátu, na to paradajkovú zmes, polejeme to nálevom, pridáme sardely a podávame s teplými plackami. Tip: Namiesto čerstvých (alebo mrazených) sardel môžme použiť aj sardely z konzervy. Tie potom neopekáme, len ich rozložíme po šaláte.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus