Sladká omeleta

  autor   3726x

Suroviny:

Sirup: 100 g kryštálového cukru
200 ml vody
1 lyžica citrónovej šťavy
na hrot noža šafranu.
Omeleta: 8 vajec
200 ml oleja
2 lyžice jemne nakrájaných pistácií (alebo orechov)
na hrot noža mletého kardamónu
trochu soli.

Postup:

Cukor roztopíme vo vode. Keď zovrie, pridáme citrónovú šťavu, šafran a povaríme za častého miešania asi 10 minút. Odstavíme, necháme vychladnúť a precedíme. Do veľkej kovovej misy rozbijeme vajcia, osolíme ich a vidličkou dobre rozmiešame, aby sa bielky spojili so žĺtkami. V širokej panvici rozpálime olej, rukou nad ním pridržíme misu s rozmiešanými vajciami a druhú ruku dlaňou ponoríme do zmesi tak, aby celá ruka bola vo vajciach ponorená. Potom ruku z panvice vyberieme a vajcovú zmes necháme z prstov voľne stekať do rozpáleného oleja tak, aby sa v ňom tvorili rovnobežné prúžky. Potom zmes znova naberieme z misy rukou a necháme ju do panvice stekať krížom cez prvú vrstvu. To opakujeme 3 až 4 razy. Musíme pracovať rýchlo, aby nebol veľký časový rozdiel medzi prvou a poslednou vrstvou. Omeletu hneď obrátime pomocou lopatky a upečieme aj z druhej strany. Upečenú omeletu vyberieme lopatkou, necháme odkvapkať a položíme do pripraveného sirupu. Ak sa neponorí celá, pomocou lyžičky polejeme aj hornú stranu omelety. Takto pripravenú omeletu preložíme na plech, stočíme a posypeme nasekanými pistáciami. Potom rovnakým spôsobom pripravíme ďalšie omelety, až kým vajcovú zmes nespotrebujeme. Hotové omelety nakrájame na štvorce a podávame až celkom vychladnuté.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus