Soljanka

  autor   3011x

Suroviny:

500 g zadného hovädzieho mäsa bez kostí
červené víno
4 kyslé uhorky
2 lyžice paradajkového pretlaku
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica hladkej múky
50 g bravčovej masti (alebo iného tuku)
mäsový vývar
1 citrón
1 lyžica mletej červenej papriky
mleté čierne korenie
soľ.

Postup:

Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti doružova, pridáme mletú červenú papriku a mäso nakrájané na kocky, zalejeme vriacou vodou, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a dusíme. Keď je mäso polomäkké a šťava takmer vydusená, zaprášime múkou a za stáleho miešania pražíme ešte asi 5 minút. Potom prilejeme toľko mäsového vývaru alebo vriacej vody, aby šťava bola primerane hustá. Primiešame paradajkový pretlak, cesnak rozotretý so soľou, citrón nakrájaný na tenké a rozštvrtené kolieska, premiešame a za občasného zamiešania udusíme domäkka. Tesne pred dovarením pridáme kyslé uhorky nakrájané na kolieska, povaríme, ochutíme vínom a odstavíme. Soljanku môžme aj zapekať s kyslou kapustou na pekáči: Na opražnej cibuľke podusíme nakrájanú kyslú kapustu a pred dodusením ju zaprášime lyžicou múky. Kapustovú zmes urovnáme do vymasteného pekáča, na ňu navrstvíme osobitne podusené mäso, zakryjeme opäť udusenou kapustou a povrch obložíme zavarenými hubami, malými kyslými uhorkami nakrájanými na kolieska, prípadne aj nakrájanou klobásou. Zalejeme šťavou z mäsa alebo silným mäsovým vývarom, sladkou alebo kyslou smotanou a pomaly zapečieme v mierne vyhriatej rúre asi 30 minút.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus