Špikované hovädzie mäso na červenom víne

  autor   2319x

Suroviny:

700 g hovädzieho stehna
100 g surovej slaniny
4 lyžice oleja
soľ. Marináda: 400 ml červeného vína
1 pór
1 zeler
5 borievok
60 ml octu
1 strúčik cesnaku
1 feferónka
čerstvý tymian
vňať rozmarínu
3 bobkové listy
1 lyžica zrniek čierneho korenia.

Postup:

Očistený citrón, cibuľu a mrkvu nakrájame. Ostatnú zeleninu tiež očistíme a nakrájame na drobnejšie kúsky. Pripravenú zeleninu vložíme do hrnca spolu s vňaťou. Prilejem červené víno s octom a necháme jedenkrát prevariť. Po prevarení necháme vychladnúť. Očistený strúčik cesnaku spolu s feferónkou dáme do marinády. Hovädzie mäso zo stehna prešpikujeme slaninou. Vložíme ho do nádoby s pokrievkou, nalejeme studenú marinádu so zeleninou a v chlade necháme zakryté 3 až 5 dní. Mäso obrátime 3 až 5 krát. Potom ho vyberieme z marinády, utrieme utierkou a marinádu precedíme. Rozpálime olej, mäso na ňom opečieme, pridáme precedenú zeleninu, posolíme, obrátime a mäso so zeleninou ešte raz pečieme pri slabšej teplote. Marinádu zohrejeme a v menších množstvách nalievame na pečené mäso. Mäso počas pečenia stále obraciame. Odporúčame ho piecť asi 100 až 120 minút (podľa veľkosti). Upečené mäso môžme dať do alobalu a tam udržiavať teplotu. Šťavu precedíme a korenie vytláčame chrbtom lyžice. Základ povaríme so smotanou alebo necháme bez smotany. V každom prípade ešte raz dochutíme. Pečené mäso nakrájame na plátky. Podávame so zemiakmi a zeleninou alebo s knedľou.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus