Studená polievka s kvasom - Okroška

  autor   2273x

Suroviny:

100 g teľacieho mäsa bez kostí
100 g údeného jazyka
100 g šunky
malá konzerva krabieho mäsa
500 ml kyslej smotany
125 ml sladkej smotany
500 ml kvasu
2 lyžice horčice
1 uhorka
2 cibule
šťava z 1 citróna
30 g práškového cukru
pažítka
kôpor
mleté biele korenie
soľ. Kvas: 1000 g pomletého celozrnného chleba
10 g droždia
3 klinčeky
na hrot noža škorice
nastrúhaná kôrka z 1 citróna
2 lyžice práškového cukru.

Postup:

Najprv si pripravíme kvas, pretož ho musíme nechať niekoľko dní zrieť. Pomletý celozrnný chlieb trocha opražíme na panvici (bez tuku), pridáme klinčeky, škoricu a nastrúhanú citrónovú kôrku. Zmes vsypeme do veľkého kameninového hrnca, zalejeme 4000 ml vriacej vody a odložíme na teplé miesto. Na druhý deň roztok trocha zohrejeme (nevaríme), pridáme droždie a skaramelizovaný cukor, premiešame a hrniec znova odložíme na teplé miesto. Na ďalší deň pozberáme penu z povrchu a kvas nalejeme do fliaš, ktoré dobre uzavrieme zátkou. Po niekoľkých dňoch môžme už kvas použiť. Príprava polievky: Kyslú i sladkú smotanu spolu s horčicou zmiešame, postupne pridáme kvas, osolíme, okoreníme, osladíme a okyslíme citrónovou šťavou. Ďalej do polievky pridáme nakrájanú cibuľu, uhorku zbavenú jadierok a nakrájanú nadrobno, krabie mäso zbavené drobných kostí, nasekanú pažítku a kôpor. Všetko spolu dobre premiešame a prípadne ešte ochutíme. Do polievkových tanierov dáme po 2 kocky ľadu a zalejeme ich polievkou. Podávame s čiernym chlebom buď ako predjedlo, alebo ako osviežujúce jedlo v horúcich letných dňoch.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus