Švédsky vianočný koláč

  autor   5398x

Suroviny:

7 vajec
400 g mandlí
200 g hrozienok
200 g datlí
200 g sušených fíg
500 ml sherry
400 g margarínu
400 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
400 g hladkej múky
1 balíček prášku do pečiva
tuk na vymastenie formy
práškový cukor na posypanie.

Postup:

Mandle prelejeme horúcou vodou a olúpeme. Potom ich na doske posypeme cukrom a nasekáme. Hrozienka vsypeme do misy, zalejeme horúcou vodou a necháme napučať asi 5 minút. Z datlí vyberieme kôstky, spoločne s figami ich rozrežme na menšie kúsky a vsypeme do ďalšej misy. Hrozienka vyberieme z horúcej vody, necháme odkvapkať, osušíme a odložíme. Margarín, práškový cukor, vanilkový cukor a vajcia vymiešame, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a spolu vypracujeme. Nakoniec primiešame nasekané južné ovocie a prilejeme sherry. 2 podlhovasté formy vymastíme tukom, vyložíme pergamenovým papierom a naplníme cestom. Hornú vrstvu cesta vyhladíme lyžicou, ktorú sme namočili do chladnej vody. Pečieme v dobre vyhriatej rúre asi 60 minút. Upečenú a vychladnutú julkaku posypeme cukrom a nakrájame na pravidelné rezy.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus