Tiramisu polnočné so škoricou

  autor   11101x

Suroviny:

1 hrnček (200 ml) espresa a/alebo silnej instantnej čiernej kávy
1 šľahačka (250 ml) alebo 4 stredne veľké vajíčka
4 polievkové lyžice práškového cukru
500 mg talianskeho syru Mascarpone
60 ml Kahlúa alebo Amaretto alebo rum alebo brandy
30 dlhých piškót
Kakaový prášok a škorica na poprašovanie vrstiev
Voliteľne: Nastrúhaná horká čokoláda na záverečné posypanie

Postup:

Uvarte kávu a nechajte ju vychladnúť predtým, než začnete. Hneď na začiatku máte možnosť sa rozhodnúť, či chcete použiť šlahačku alebo vajíčka. Takto začnete s vajíčkami: V jednej miske vyšľahajte bielka do tuha. V druhej vyšľahajte žĺtka s cukrom a primiešajte Mascarpone. Pridajte vyšľahané bielka a jemne premiešajte. Ak to ale nechcete riskovať so surovými vajíčkami, skúste šľahačku: V miske vyšľahajte šľahačku, pridajte cukor a jemne primiešajte Mascarpone.
Do vychladnutej kávy prilejte likér Kahlúa. Škoricou poprášte obdĺžnikovú, aspoň 5 centimetrov hlbokú, sklenenú alebo keramickú nádobu. Vezmite piškótu a krátko (čosi menej než pol sekundy) ju z oboch strán namočte do kávového roztoku. Nemala by byť príliš premočená a ani príliš suchá. Následne ju položte do nádoby. Opakujte až kým vytvoríte súvislú vrstvu piškót.
Piškóty poprášte škoricou a kakaovým práškom, navrch nalejte polovicu pripraveného Mascarpone a povrch vyrovnajte roztierkou. Znovu poprášte škoricou a kakaom, potom uložte druhú vrstvu namáčaných piškót a poprášte. Zalejte zvyškom Mascarpone a zase zarovnajte roztierkou.
Vrch poprášte škoricou a hrubšou vrstvou kakaového prášku. Voliteľne môžete povrch posypať nastrúhanou čokoládou. Nakoniec prikryte mikrofóliou a vložte do chladničky na noc. Servírujte chladné.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus