Tvarohový koláč s marhuľami

  autor   7269x

Suroviny:

Cesto: 200 g masla
1 vajce
300 g hladkej múky
100 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
maslo a lyžica strúhanky na vymastenie a vysypanie formy. Plnka: 200 ml šľahačkovej smotany
1000 g netučného tvarohu
400 g marhúľ
75 g hrozienok
50 ml rumu
100 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
50 g maizeny
šťava z pol citróna.

Postup:

Múku, cukor, vanilkový cukor, maslo a vajce spracujeme na hladké krehké cesto. Vymastenú a strúhankou vysypanú formu vystelieme cestom, z ktorého vytvoríme asi 3 cm vysoký okraj. Formu s cestom dáme na 1 až 2 hodiny na studené miesto. Hrozienka opláchneme v teplej vode, necháme odkvapkať a vložíme na 1 až 2 hodiny do rumu. Tvaroh, smotanu, vajce, cukor, vanilkový cukor, maizenu a citrónovú šťavu dobre vymiešame a pridáme k nim nasiaknuté hrozienka. Tvarohovú hmotu rozotrieme na cesto a povrch zarovnáme. Marhule prelejeme vriacou vodou a sparíme, potom prudko ochladíme a olúpeme. Olúpané marhule rozpolíme, vykôstkujeme a rozložíme na tvaroh. Formu postavíme na rošt, na spodné koľajničky v rúre a pečieme dozlata asi 30 až 35 minút pri 180 W a vetranín na 180 stupňov, alebo pri vrchnom a spodnom zahrievaní na 200 stupňov. Upečený koláč necháme vo vypnutej rúre asi 10 minút odstáť. Koláč z rúry opatrne vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke na pečenie.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus