Úená segedínska tlačenka

  autor   2715x

Postup:

Bravčové hlavy a kolená dobre očistíme, nasolíme a položíme do nádoby na seba a potlačíme. Po 3 dňoch zalejeme nálevom a necháme asi 8 až 10 dní uležať. Každý tretí deň treba mäso obracať. Keď mäso dozrelo, dobre ho umyjeme v teplej vode. Ak sa nám zdá, ž je veľmi slané, necháme ho odmočiť v studenej vode. Potom mäso dáme variť. Po vykostení chudé mäso nakrájame na väčšie kusy, mastné na menšie. S mäsom dáme variť aj bravčové jazyky, a to toľko, koľko tlačeniek chceme urobiť. Takto pripravené mäso okoreníme a naplníme do bravčových žalúdkov. Do každého vložíme pozdĺžne jeden celý jazyk. Pri krájaní bude rez vyzerať pekne. Tlačenku varíme asi 1 hodinu, voda však nesmie vrieť. Počas varenia 2 až 3 krát prepichneme drievkom, aby vyšiel vzduch. Vybratú tlačenku ponoríme do chladnej vody, vyberieme, popicháme hrubšou ihlou a zaťažíme. Po vychladnutí poutierame utierkou, previažme hrubým špagátom a zavesíme do udiarne. Úime len pilinami, aby sa tlačenka nezohriala. Po vychladnutí ju zavesíme do komory. Solená tlačenka vydrží dlho. Pretož mäso bolo solené, pridáme len koreniny, a to na 10 kg mäsa 40 g mletého čierneho korenia, 80 g mletej červenej papriky a 40 g rozotretého cesnaku.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus