Varené baranie stehno

  autor   2264x

Suroviny:

1000 g baranieho stehna bez kostí. Marináda: 1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
250 ml vody
šťava z 1 citróna
4 klinčeky
nasekaná zelená petržlenová vňať
kôpor
bobkový list
2 lyžice octu
trocha soli. Vývar: Koreňová zelenina
cibuľa
bobkový list
soľ. Omáčka: 125 ml kyslej smotany
50 g masla
50 g hladkej múky
250 ml baranieho vývaru
šťava z 1 citróna
kapary
nasekaná zelená petržlenová vňať
mleté biele korenie
soľ.

Postup:

Baranie stehno umyjeme pod tečúcou studenou vodou a osušíme. Cibuľu nastrúhame, dáme do veľkej misy, pridáme citrónovú šťavu, ocot, trocha vody, cesnak vymiešaný so soľou, podrvený bobkový list, klinčeky, nasekaný kôpor a nasekanú zelenú petržlenovú vňať. Mäso naložíme do pripravenej marinády a necháme jeden deň odležať, pričom ho občas obrátime. Vývar si pripravíme tak, ž vo veľkom hrnci zohrejeme vodu, ktorú mierne osolíme, vložíme do nej osušené baranie mäso z marinády a varíme asi 30 minút. Potom pridáme očistenú a umytú koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky, nakrájanú cibuľu, bobkový list a všetko spolu uvaríme domäkka. Mäkké mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto. Vývar precedíme cez sito do iného hrnca. Omáčku si pripravíme tak, ž maslo roztopíme, pridáme múku, opražíme ju do svetložlta, trocha zalejeme precedeným vývarom z baranieho mäsa a varíme asi 8 minút. Potom pridáme kyslú smotanu, citrónovú šťavu, podľa chuti mleté biele korenie a soľ. Nakoniec primiešame kapary aj s ich nálevom a omáčku zohrejeme, ale už nevaríme. Uvarené baranie stehno nakrájame na pravidelné rezy, uložíme na misu, trocha polejeme pripravenou omáčkou a ozdobíme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Zvyšok omáčky podávame osobitne v omáčniku. Podávame s opekanými zemiakmi, zelenou fazuľkou alebo inou zeleninou.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus