Zapečená fazuľa s mäsom - Cassoulet

  autor   2458x

Suroviny:

250 g baranieho pliecka
250 g klobásy
200 g husacej (alebo inej paštéty)
400 g suchej bielej fazule
250 g kož zo surovej slaniny
300 ml bieleho vína
koňak
3 strúčiky cesnaku
100 g husacej alebo bravčovej masti
tymian
bobkový list
mleté čierne korenie
soľ.

Postup:

Deň pred prípravou jedla uvaríme vo vode kožu zo surovej slaniny nakrájanú na malé kúsky. Varíme asi 3 hodiny a podľa potreby občas prilejeme vodu. Na druhý deň vodu v hrnci trocha osolíme, pridáme očistenú a umytú fazuľu, uvarenú kožu zo slaniny a prikryté uvaríme domäkka (asi 2 hodiny). Medzitým roztopíme na panvici husaciu alebo bravčovú masť, opražíme na nej cibuľu nasekanú nadrobno, pridáme baranie pliecko nakrájané na kocky a pečieme. Počas pečenia okoreníme mletým čiernym korením, tymianom a bobkovým listom, pridáme rozotretý cesnak a trocha osolíme. Upečené mäso zmiešame s uvarenou fazuľou, prilejeme víno a podusíme, aby sa šťava trocha vyparila. Zmes prelejeme do hlbšej ohňovzdornej misy, trocha zalejeme koňakom, pridáme opečenú domácu klobásu nakrájanú na kolieska a husaciu paštétu, premiešame a vložíme do rúry. Po štvrť hodine sa na povrchu utvorí jemná koža. Zmes premiešame a znova dáme do rúry. Po štvrť hodine vznikne nová koža, preto opäť premiešame. Podľa originálneho predpisu sa premiešavanie má zopakovať celkom šesťkrát. Poslednú kožu už necháme ako ozdobu.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus