Zapekaná kuracia zmes s pokrievkou z bylinkového cesta

  autor   2065x

Suroviny:

1800 g kurčaťa alebo 500 g vykosteného kuracieho mäsa bez kož
1 vajce
175 g šľahačky
60 g masla
750 g väčších zemiakov
175 g hrášku
1 cibuľa
3 mrkvy
30 g múky
1000 ml kuracieho vývaru
3 zelerové vňate
1 viazanička petržlenovej vňate
strúhaný muškátový oriešok
korenie
soľ. Cesto na bylinkovú placku: 150 ml mlieka
60 g masla
250 g múky
1 lyžica prášku do pečiva
1 viazanička petržlenovej vňate
1 čajová lyžička soli.

Postup:

Vo väčšej panvici necháme zovrieť kurací vývar, pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, na pásiky nakrájanú zelerovú vňať a na kocky nakrájané zemiaky. Varíme na miernom ohni 3 minúty. Vsypeme hrášok a varíme ďalších 5 minút. Zeleninu precedíme a pridáme k mäsu nakrájanému na plátky. Vývar odložíme. V menšej panvici roztopíme maslo a speníme na ňom nakrájanú cibuľu. Potom všetko poprášime múkou a opražíme 1 až 2 minúty. Primiešame 500 ml vývaru a varíme asi 2 minúty, pridáme šľahačku, muškátový oriešok, korenie a soľ. Omáčkou zalejeme zmes kurčaťa so zeleninou, pridáme nasekaný petržlen a zľahka premiešame. Cesto na bylinkovú placku: Do misy nasypeme múku s práškom do pečiva i soľou, na kocky nakrájané maslo, nasekanú petržlenovú vňať. Zo zmesi vypracujeme mrvenicu, pridáme mlieko a dobre premiešame. Vypracujeme hladké cesto a vytvarujeme placku hrubú 1 cm. Formičkou povykrajujeme z cesta 4 až 6 koliesok. Kuraciu zmes rozdelíme do zapekacích misiek, každú misku prikryjeme plackou. Ušľaháme vajce so soľou a potrieme ním placky. Pečieme v horúcej rúre 15 minút, potom teplotu znížime a pečieme ďalších 7 až 10 minút, kým placka nezhnedne a náplň nie je horúca.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus