Zeleninová roláda

  autor   2914x

Suroviny:

2 lyžice kyslej smotany
1 až 2 lyžice maizeny
200 g mrkvy
1 malá hlávka kelu (asi 1000 g )
3 lyžice oleja
250 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
trocha nastrúhaného muškátového orieška
soľ. Plnka: 300 g klobásy
100 ml smotany na šľahanie
1 mrkva
75 g mrazenej cukety (alebo tekvice)
1 cibuľa
trocha sušenej bazalky
mleté čierne korenie
soľ.

Postup:

Z kelu odstránime vonkajšie zvädnuté listy a vyrežme hlúbik. Oddelíme 8 listov a ostrým nožom zrežme hlúbikovú žilu naplocho, aby sa dali listy lepšie zrolovať. Kelové listy 2 až 3 minúty varíme vo vriacej osolenej vode a necháme odkvapkať. Zvyšný kel prerežme na 4 časti a nakrájame na rezance. Na prípravu plnky očistíme cibuľu a nakrájame ju nadrobno. Očistíme zeleninu, z cukety odrežme konce a vyberieme jadrovník. Spolu s mrkvou ju nakrájame na kocky a 3 až 4 minúty varíme vo vriacej osolenej vode. Zmiešame s nakrájanou (alebo pomletou) klobásou, smotanou a bazalkou. Podľa potreby osolíme a okoreníme. Plnku rozdelíme na kelové listy. Okraje listov prehneme dovnútra, aby plnka pri rolovaní nevybehla von. Jemne zatlačíme. Roládu zrolujeme, previažme kuchynskou niťou a na konci spravíme uzlík. Zvyšnú mrkvu očistíme a nakrájame na rezance. Kelové rolády opečieme na oleji a vyberieme z pekáča. Do pekáča dáme na rezance nakrájanú mrkvu a kel a krátko podusíme. Podlejeme zeleninovým vývarom a necháme prevrieť. Prikryté dusíme na minime asi 30 minút a vyberieme. Do zeleniny opatrne vmiešame kyslú smotanu a zahustíme maizenou, ktorú sme rozmiešali v troche chladnej vody. Osolíme a ochutíme štipkou nastrúhaného muškátového orieška.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus