Zeleninové predjedlo

  autor   2989x

Suroviny:

1 baklažán
1 malý zeler
1 malá cuketa
4 paradajky
12 plnených olív
1 lyžica paradajkového pretlaku
1 zväzok jarnej cibuľky
150 ml olivového oleja
80 ml octu
kapary
zväzok oregana
1 lyžica píniových semiačok
trocha cukru
mleté čierne korenie
soľ.

Postup:

Baklažán nakrájame na kocky veľké asi 1 cm, dáme do sita, hodne osolíme a necháme stáť asi 30 minút. Potom opláchneme pod tečúcou studenou vodou a zľahka osušíme v utierke. Zeler očistíme, umyjeme, nakrájame takisto ako baklažán a blanšírujeme v osolenej vode asi 5 minút. Cibuľu očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Cuketu nakrájame na malé kocky. Olivový olej rozpálime v hrnci a opečieme v ňom kocky baklažánu. Pridáme cibuľku, cuketu a krátko opražíme. K baklažánu primiešame odkvapkaný zeler, olúpané a nakrájané paradajky zbavené jadierok, olivy a kapary. Primiešame paradajkový pretlak a rozriedime octom. Odstavíme z ohňa, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, ochutíme cukrom a necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme nasekaným oreganom a píniovými semiačkami. Zeleninové predjedlo môžme podávať ako studené i teplé predjedlo. Výborne sa však hodí ako teplá príloha k pečenému či dusenému bravčovému i hovädziemu mäsu.

Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.

Android app on Google Play
comments powered by Disqus