800 g zelenej papriky
400 g baklažánov
100 ml oleja
250 ml octu
6 strúčikov cesnaku
mleté čierne korenie
soľ.
Baklažány olúpeme a po dĺžke nakrájame na plátky. Papriky rozpolíme a zbavíme semien. V hrnci zmiešame 750 ml vody
250 ml octu
trochu oleja a privedieme do varu. Do vriacej zmesi vložíme papriky a baklažány
5 minút povaríme a precedíme. Zeleninu pomelieme na mäsovom mlynčeku a dobre premiešame. Pomletú zeleninu a zvyšný olej za stáleho miešania varíme asi pol hodiny
kým nevznikne hustá masa. 10 minút pred ukončením varenia zeleninovú zmes ochutíme cesnakom
soľou a mletým čiernym korením. Ajvar možno aj konzervovať. Čistý zavárací pohár zohrejeme v rúre
naplníme ajvarom a na 10 minút opäť vložíme do rúry
aby sa na povrchu zmesi vytvoril povlak. Ajvar sa dá pripraviť aj iným spôsobom: Papriky opečieme na platni na sporáku alebo v rúre
olúpeme
pomelieme na mäsovom mlynčeku a uvaríme spolu s baklažánmi v oleji. Takto pripravený ajvar je veľmi chutný. Podáva sa ako predjedlo alebo ako príloha k pečenému mäsu.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.