250 g kuracích (morčacích) pÅ•s
50 g vylúpaných vlašských orechov
120 ml smotany na šľahanie
2 hlávky šalátu
1 zeler
3 jablká
1 citrón
1 pomaranč
3 žĺtky
370 ml oleja
1 lyžica horčice
trochu cukru
3 lyžice octu
mleté čierne korenie
soľ.
Očistené a umyté mäso dáme do vriacej osolenej vody
teplotu dáme na minimum a varíme asi 15 minút domäkka. Medzitým si pripravíme smotanovú majonézu. Žĺtky premiešame s horčicou
soľou
mletým čiernym korením a štipkou cukru. Pomocou elektrického šľahača po kvapkách vmiešame olej. Do hotovej majonézy primiešame sladkú smotanu a ochutíme. Šalát umyjeme a necháme odkvapkať. Zeler očistíme a umyjeme
menšiu časť nakrájame
prípadne nastrúhame na rezance a pokvapkáme citrónovou šťavou. Odložíme. Zvyšok zeleru nakrájame na kocky a krátko povaríme v osolenej vode
do ktorej sme pridali pár kvapiek citrónovej šťavy. Zlejeme a necháme vychladnúť. Jablká olúpeme
časť necháme na zdobenie. Zo zvyšku jabĺk vyberieme jadrovník a nakrájame ich na kocky. Krátko povaríme v citrónovej vode
precedíme a necháme vychladnúť. Uvarené mäso nakrájame na kocky a premiešame s kockami zeleru
jabĺk a majonézou. Ochutíme citrónovou a pomarančovou šťavou. Misu vyložíme celými listami šalátu. Zvyšný šalát potrháme na menšie kúsky a pridáme na misu. Z oleja
octu
soli
cukru a korenia pripravíme marinádu. Premiešame a rovnomerne vylejeme na šalátové listy. Na takto pripravenú misu pridáme majonézový šalát. Ozdobíme rezancami zeleru a strúhanými jablkami. Nakoniec posypeme vylúpanými vlašskými orechmi.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.