Do tejto slávnostnej polievky sa vkladá 6 zložiek: opečené halušky
špikové plátky
pečeňová ryža
vajcové špirály
teľacie knedličky a rezy zo sleziny. Základ polievky tvorí silný vývar z hovädzieho mäsa
zo sliepky
šunky a z teľacích kostí
ktorý pomaly varíme najmenej 3 hodiny. Keď z vývaru vyberieme mäso a pozberáme penu
povaríme v ňom jednotlivé zložky
hodne posypeme pažítkou a môžme podávať na stôl. Opečené halušky si pripravíme z hladkej múky (60 g)
ktorú naraz vsypeme do 100 ml vriaceho mlieka a dobre miešame
až kým sa mliečna hmota nepremení na neforemnú knedľu. Potom pridáme 20 g masla
1 vajce a premiešame. Zmes dáme do pláteného vrecka a nastriekame na pomastený papier čo najmenšie guľôčky
ktoré na rozpálenom tuku opečieme do hneda
preložíme na papier a necháme obschnúť. Ak pripravujeme väčšie množstvo halušiek
môžme ich striekať priamo na pomastený plech a upiecť v rúre. Špikové plátky si pripravíme zo surového špiku
ktorý sme predtým dobre umyli. Teplým nožom ho nakrájame na tenké plátky
ktoré uvaríme vo vriacej vode
necháme odkvapkať a do polievky ich pridáme až tesne pred podávaním. Na prípravu pečeňovej ryž potrebujeme 100 g hladkej múky
1 vajce
trocha vody
150 g pomletej hovädzej pečene a trocha soli. Všetko dobre premiešame a okoreníme majoránom
mletým čiernym korením a muškátom. Na masti podusíme cibuľu nakrájanú nadrobno a nasekanú zelenú petržlenovú vňať
pridáme do pečeňovej zmesi a dobre vymiešame na hladké
pevné cesto
ktoré cez hrubé strúhadlo pretláčame priamo do mäsového vývaru. Pečeňovú ryžu môžme uvariť aj osobitne a tesne pred podávaním pridať do vývaru. Dobre uvarená pečeňová ryža má v polievke plávať a neklesnúť na dno. Vajcové špirály pripravíme z cesta
ktoré sme zamiesili zo 100 g hladkej múky
2 vajec
trocha soli a nasekanej pažítky. Cesto najprv opražíme na panvici
potom ho stočíme a nakrájame na tenké prúžky
ktoré vsypeme do polievky. Teľacie knedličky majú za základ 150 g pomletej teľacej pečene
1 vajce
hrsť strúhanky
trocha soli
mleté čierne korenie a muškátový oriešok. Zmes dobre premiešame
prípadne ešte ochutíme a potom z nej pomocou 2 lyžičiek alebo navlhčenými rukami sformujeme malé knedličky
ktoré uvaríme buď priamo v polievke
alebo osobitne v malej časti vývaru a len potom pridáme do polievky. Rezy zo sleziny pripravíme zo 100 g pomletej uvarenej sleziny a 30 g masla. Zmes obohatíme vajcom
podľa chuti osolíme
okoreníme mletým čiernym korením
nastrúhaným muškátovým orieškom a trochou majoránu. Dobre premiešame a natrieme na toasty
ktoré sme opražili na masle. Pred pridaním do polievky pripravené toasty nakrájame na malé kocky.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.