1 bažant
100 g slaniny
200 ml červeného vína
100 g čerstvých borievok
100 g mrkvy
1 zeler
1 petržlen
2 cibule
2 klinčeky
1 lyžica múky
1 čajová lyžička cukru
1 bobkový list
1 viazanička petržlenovej vňate
2 lyžice horčice
mleté čierne korenie
soľ.
Bažanta dáme na noc do marinády. Na druhý deň ho vyberieme a rozdelíme na 8 menších častí. Potrieme ich horčicou a opečieme na oleji. Opečené mäso vyberieme a na oleji po opekaní opražíme slaninu nakrájanú na tenké plátky. Pridáme nakrájanú cibuľu
nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu a spolu dusíme 5 minút. Potom k zelenine pridáme mäso a udusíme ho domäkka. Občas podlievame červeným vínom. Keď je mäso mäkké
vyberieme ho a upravíme na oválnej mise. Mäsovú šťavu zahustíme múkou opražnou na malom množstve oleja. Pretrieme ju cez sitko a privedieme do varu. Ochutíme ju roztlačenými borievkami
klinčekmi
cukrom
zvyšným vínom a povaríme ešte 10 minút. Hotovú omáčku nalejeme na bažanta. Ako prílohu podávame žmľové knedle.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.