100 g prerastenej údenej slaniny
150 g vareného hovädzieho jazyka
200 ml bieleho vína
500 g kelu
1 konzerva bielej fazule
niekoľko kvapiek worcestrovej omáčky
niekoľko kvapiek čili omáčky
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
50 g múky
1000 ml mäsového vývaru
1 lyžica rasce
1 bobkový list
1 čajová lyžička saturejky
zväzok pažítky
mleté čierne korenie
soľ.
Olej rozpálime v hrnci a roztopíme v ňom slaninu nakrájanú na malé kocky. Pridáme cesnak rozotretý so soľou
nadrobno nasekanou cibuľou a krátko opražíme. Kel očistíme
umyjeme a nakrájame na prúžky
spolu s nakrájaným jazykom pridáme k cibuli a krátko opražíme. Ochutíme rascou a bobkovým listom
zalejeme mäsovým vývarom a povaríme asi 10 minút. Múku premiešame s bielym vínom a zahustíme ňou polievku. Pridáme fazuľu a ochutíme saturejkou
soľou
mletým čiernym korením
worchestrovou a čili omáčkou. Posypeme nakrájanou pažítkou a podávame.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.