30 g masla
3 až 4 lyžice hladkej múky
500 ml mlieka (smotany)
mleté čierne korenie
soľ.
30 g masla (asi 3 až 4 lyžice) rozpustíme
pridáme 3 až 4 lyžice hladkej múky a miešaním vytvoríme hladkú hmotu. Keď začne ľahko červenieť
vlejeme do nej mlieko (smotanu)
osolíme a okoreníme. Na miernom ohni miešame asi 10 minút
kým nezhustne. Podávame k zapekaným jedlám
jedlám z hydiny
vajec
zeleniny a bielych druhov mäsa. Omáčku môžme prichutiť čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom. Základom dobrej prípravy je správne spojenie horúcej zápražky s chladným mliekom. Ak do bešamelu pridáme 4 lyžice ostrejšieho strúhaného syra
získame omáčku Mornay. Lousi de Béchameill
dôstojník na dvore Ľudovíta XIV
dal po prvý raz pripraviť túto omáčku s dnes už známou chuťou. Meno dostala po ňom. Escoffier ju nazval kráľovnou omáčok. Správne pripravená omáčka má byť svetlá a priesvitná.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.