750 g hovädzieho (alebo jahňacieho) mäsa
3 veľké cibule
400 g mrkvy
slanina
tymián
bobkový list
čierne mleté korenie
soľ
1 l červeného vína
Mäso nakrájame na väčšie kocky
mrkvu a cibuľu na kolieska. Všetko naukladáme do misky (najlepšie do kameninového hrnca)
striedavo vrstvu cibule
mäsa a mrkvy. Celé to zalejeme vínom (nešetríme!)
pridáme korenie. Necháme deň a noc odležať v chlade. Druhý deň scedíme víno (nevylievame!) a rozoberieme jednotlivé zložky. Na slanine necháme zosklovatieť cibuľu pokrájanú na kocky
pridáme mäso
orestujeme
potom pridáme mrkvu. Zalejeme vínnym nálevom
v ktorom bolo mäso naložné a na miernom ohni necháme asi 3 hodiny pomaly bublať. Pokiaľ sa táto záverečná fáza robí v tlakovom hrnci
stačí 1 hodina. Bourgignon podávam najlepšie s chlebom
pokiaľ chceme byť ako Francúzi
tak chlieb bude biely.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.