2 žĺtky
200 až 300 ml vlažného mlieka
120 g masla
500 g polohrubej múky
30 g droždia
60 g cukru
kôra z polovice citróna
maslo na vymastenie formičiek a žĺtok na potretie
soľ.
Najprv si pripravíme kvások tak
ž do vlažného mlieka vsypeme trocha múky
na hrot noža cukru a rozdrobené droždie
premiešame a odložíme na teplé miesto. Potom preosiatu múku pokropíme mliekom
pridáme vykysnuté droždie
cukor
žĺtky
nastrúhanú citrónovú kôru
maslo
soľ a spracujeme na hustejšie cesto
ktoré prikryjeme čistým obrúskom a necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu. Z dobre vykysnutého cesta sformujeme na pomúčenej doske dlhú šišku
ktorú nakrájame na približne 20 rovnakých kúskov. Z každého kúska odkrojíme asi štvrtinu
z ktorej spravíme malú guľôčku. Z ostatných troch štvrtín cesta (z každého kúska) urobíme väčšiu guľku. Väčšie guľky vložíme do formičiek vymastených maslom
uprostred každej spravíme palcom jamku
potrieme rozšľahaným žĺtkom
navrch posadíme malú guľôčku
znova potrieme žĺtkom
necháme vykysnúť a upečieme v dobre vyhriatej rúre dozlata.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.