1 lyžica kyslej smotany
žĺtok na potretie
100 g margarínu
1 lyžica rumu
500 g čerstvých brusníc
50 g práškového cukru
250 g hladkej múky
250 g práškového cukru
múka na posypanie dosky
šľahačka na ozdobenie.
Múku preosejeme do misy a v strede spravíme jamku
do ktorej dáme kyslú smotanu
rum
soľ a práškový cukor. Všetko posypeme margarínom nakrájaným na tenké plátky a zamiesime hladké cesto. Z cesta urobíme guľu
ktorú necháme odpočívať v chladničke asi 1 hodinu. Medzitým brusnice preberieme a premiešame ich s cukrom. Z odpočinutého cesta odložíme jednu štvrtinu na ozdobenie. Zvyšné cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske
vyložíme ním vymastenú tortovú formu
pričom okraje cesta vydvihneme prstami a na cesto rozložíme brusnice premiešané s cukrom. Zvyšné cesto rozvaľkáme
nakrájame na prúžky
poukladáme ich na brusnice do tvaru mriežky
potrieme rozšľahaným žĺtkom a upečieme v dobre vyhriatej rúre. Upečené a vychladnuté ozdobíme šľahačkou a nakrájame na rezy.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.