5000 g chudého bravčového mäsa z lopatky
3000 g mastnejšieho bravčového mäsa (prerastený bôčik)
30 g cesnaku
5 g práškového cukru
2 g ďumbiera
40 g mletej červenej papriky
3 g mletého nového korenia
30 g mletého čierneho korenia
120 g soli.
Mäso dobre očistíme
nakrájame na väčšie kocky
osolíme
osladíme a dobre premiešame. Dáme do kameninovej nádoby a necháme na chladom mieste 3 až 4 dni. Potom všetko pomelieme
pridáme všetky koreniny
premiešame a opäť dáme do kameninovej nádoby na ďalších 24 hodín. Pred samotným napĺňaním do čriev necháme postáť asi na 5 hodín v kuchyni
aby zmes mala izbovú teplotu. Plníme do umytých tenkých bravčových čriev. Klobásy údime pomaly
aby sa zároveň aj sušili. Ak je klobásová zmes veľmi suchá
môžme pri miešaní pridať 50 ml vlažnej vody.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.