12.5 kg hovädzieho mäsa
7.5 kg bravčovej lopatky
5 kg slaniny
cesnak podľa chuti
20 g kryštálového cukru
10 g sanitry 70 g mletého nového korenia
1000 g soli.
Z hovädzieho mäsa vyrežme šľachy a pomelieme na 10 mm mreži. Bravčové mäso z lopatky zbavené šliach nakrájame na kocky a spolu s hovädzím pomelieme na 3 mm mreži. Pridáme slaninu nakrájanú na kocky a znovu pomelieme. Potom pridáme sanitru
mleté korenie
cukor
soľ a cesnak podľa chuti. Dobre premiešame a napĺňame do okružných hovädzích čriev. Hotové klobásy dáme do udiarne a údime dožlta dymom z tvrdých pilín. Získame asi 25 kg klobásy.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.