1 vyšľahané vajce
4 lyžice mlieka
270 g hladkej múky
2 lyžičky sušeného droždia
4 lyžice vody
30 g stopenej bravčovej masti
50 g cukru
pol čajovej lyžičky soli. Plnka: 30 g nasekaných vlašských orechov
100 g sladkej sójovej pasty
1 lyžica stopenej bravčovej masti
20 g cukru.
Mlieko privedieme takmer do varu. Vmiešame cukor
soľ a stopenú bravčovú masť. Mierne ochladíme. Teplú vodu a droždie vložíme do misky a miešaním spojíme. Prilejeme vlažnú mliečnu zmes
vyšľahané vajce a 220 g múky a miešame dohladka. Pridáme zvyšujúcu múku a vymiesime cesto. Vyklopíme ho na dobre pomúčenú dosku a vypracujeme až je hladké a pružné. Preložíme ho do vymastenej misy
potrieme olejom a prikryjeme. Necháme ho na teplom mieste vykysnúť
až zdvojnásobí svoj objem (asi 1 hodinu). Plnka: Prísady do plnky zohrievame na panvici asi 6 minút
až sú hladké a lesklé. Odstavíme ich z plameňa a vychladíme. Plnku rozdelíme na 14 dielov. Vykysnuté cesto znovu asi 2 minúty miesime a potom ho rozdelíme tiež na 14 kúskov. Z každého vyvaľkáme hrubšie pagáčiky s priemerom asi 10 cm. Pomocou jedacích paličiek vyznačíme na každom pagáčiku štvrtiny. Pozdĺž značiek pagáčiky narežme do tretiny stredu. Do stredu cesta umiestnime dávku plnky a narezané konce zložíme tak
aby sa uprostred stretli a utvorili ružicu. Zabezpečíme ju tak
ž konce cesta spojíme dokopy. Na spojené konce položíme kus namastenej fólie a bochníčky položíme na vymastený plech. Potrieme ich trochou mlieka. Pečieme ich asi 20 až 25 minút pri teplote 190 oC.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.