Na asi 6 až 7 kg prvotriednych jaterníc použijeme približne 4 kg bravčových lalokov a bôčikov
jedny väčšie bravčové pľúca
25 žmlí a 750 g bravčovej pečene. Mäso voľne varíme
nie celkom domäkka. Pľúca zas varíme tak
aby boli dosť mäkké. Žemle nakrájame na drobné kocky
ostatok pomelieme
dobre premiešame a ochutíme soľou
cesnakom
mletým korením
majoránom
mletým ďumbierom
mletým novým korením (prípadne aj klinčekom a trochou strúhanej citrónovej kôry). Pridáme trochu vývaru a ochutíme. Dbáme na to
aby vynikala chuť soli a korenín
pretož sa čiastočne vyvarí. Naplníme do krájaných tenkých bravčových čriev
na jednom konci uzavretých drievkom
s hmotnosťou 100 až 200 g. Druhý koniec uzavrieme drievkom a vkladáme do vriacej vody
opatrne zamiešame a dávame pozor
aby voda už viac nevrela - radšej občas dolievame studenú vodu
aby jaternice nepopraskali. Vo vode ich necháme asi 15 až 20 minút. Ak sú dostatočne uvarené
musia črevá na jaterniciach hneď po vybratí oschnúť. Varené jaternice opláchneme v studenej vode a rozložíme
aby vychladli.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.