1000 g hladkej múky
5 zemiakov uvarených v šupke
50 g droždia
50 ml mlieka
rasca
cukor
kvások
masť na vymastenie plechu
soľ.
Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu. Múku dva razy preosejeme a vo väčšej nádobe vymiesime cesto z múky
olúpaných nastrúhaných zemiakov
soli
rasce a z droždia
ktoré sme nechali vykysnúť v osladenom mlieku. Nakoniec pridáme vodu
cca 600ml. Miesime aspoň 15 minút a podľa potreby pridávame vodu tak
aby sa cesto oddeľovalo od nádoby. Vymiesené cesto necháme prikryté čistou utierkou vykysnúť asi 60 minút na teplom mieste. Potom ho opäť zľahka premiesime
sformujeme a uložíme na vymastený plech. Potrieme vodou a vložíme do vyhriatej rúry
do ktorej dáme zvlášť nádobu s vodou
aby chlieb počas pečenia nevysychal. Pečieme asi 60 minút a upečený chlieb ihneď po vybratí z rúry potrieme studenou vodou.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.