125 ml sladkého mlieka
250 g masla
100 ml rumu
175 g olúpaných mandlí
500 g hladkej múky
175 g sultániek
100 g korintiek
100 g citronátu
100 g oranžátu
1 balíček vanilkového cukru
nastrúhaná kôra z 1 citróna
60 g droždia
100 g práškového cukru
150 g roztopeného masla na potretie
práškový cukor na posypanie
soľ.
Polovicu mandlí pomelieme
druhú polovicu nasekáme nahrubo. Pomleté aj nasekané mandle zmiešame so sultánkami
s korintkami
nakrájaným citronátom a oranžátom
vanilkovým cukrom
nastrúhanou citrónovou kôrou a rumom
prikryjeme a necháme cez noc stáť v chlade. Na druhý deň dáme do misy múku
v strede spravíme jamku
rozdrobíme do nej droždie a trocha ho posypeme cukrom. Zvyšok cukru a trocha soli rozdelíme po okraji múky. Droždie zalejeme teplým mliekom a keď sa roztopí
vypracujeme kvások a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Potom pridáme mäkké maslo a všetko spolu spracujeme na hladké cesto
ktoré znova necháme na teplom mieste vykysnúť. Nakoniec do vykysnutého cesta zamiešame pripravené južné ovocie. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na placku s rozmermi asi 6 x 40 cm
ktorú zrolujeme. Na plech dáme dvojitý pergamenový papier
štolu naň urovnáme
prikryjeme a necháme kysnúť. Vykysnutú upečieme vo vyhriatej rúre (asi 45 až 60 minút)
ešte horúcu potrieme roztopeným maslom a posypeme cukrom. Pomastenie a posypanie cukrom niekoľkokrát zopakujeme. Takto upravenú štolu zabalíme do alobalu a necháme dozrieť v chlade 3 týždne. Môžme ju aj zmraziť.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.