200 g veľkozrnnej fazule
100 g párkov
150 g koreňovej zeleniny
50 g údenej slaniny
1 malá cibuľa
40 g hladkej múky
2 čajové lyžičky mletej červenej papriky
mleté čierne korenie
soľ. Bešamelové halušky: 20 g masla
20 g hrubej múky
50 ml mlieka
50 ml vody
1 vajce
strúhanka
petržlenová vňať
soľ.
Deň vopred namočíme fazuľu do studenej vody. Na druhý deň pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu a uvaríme domäkka. Úenú slaninu nakrájame na malé kocky
pridáme nadrobno nasekanú cibuľu
speníme primiešame múku
znovu opražíme
zafarbíme mletou červenou paprikou a zamiešame do polievky. Polievku osolíme
okoreníme
pridáme nakrájané párky a varíme ďalších 20 minút. Nakoniec do polievky nahádžme halušky a varíme ešte 5 minút. Bešamelové halušky: Z masla
múky
mlieka a vody uvaríme za stáleho miešania bešamel
ktorý osolíme a do vychladnutého zamiešame vajce
strúhanku podľa potreby a zelenú petržlenovú vňať
ktorú nasekáme nadrobno. Z pripraveného cesta povykrajujeme malou lyžičkou halušky
ktoré nahádžme do polievky a povaríme 5 minút.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.