400 g ementálu
100 ml bieleho vína
50 ml ovocného destilátu (slivovica
čerešňovica)
čerstvá zelenina (mladá sviečkovica)
1 lyžička Solamylu
čierny chlieb
1 strúčik cesnaku
nastrúhaný muškátový oriešok
mleté čierne korenie
soľ.
Nádobu
v ktorej budeme fondue pripravovať
vytrieme strúčikom cesnaku
vložíme do nej ementál nakrájaný na kocky a prilejeme víno. Posypeme korením a zriedime trochou vody. Keď sa víno začne variť
miešame metličkou asi 10 minút. V troche vody rozmiešame Solamyl
za stáleho miešania ho vlejeme do roztopeného ementálu a necháme zhustnúť. Ochutíme destilátom
muškátovým orieškom a soľou. Hustú omáčku udržiavame na stole v špeciálnej nádobe nad kahancom stále teplú. Na vidlice ponapichujeme kocky chleba (alebo zeleniny)
namáčame ich v syre a konzumujeme. Tip: Malé kúsky sviečkovice môžme opražiť v horúcom oleji a tie potom namočiť v syre.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.