Hanácka klobása Bravčovú lopatku
plece alebo iné chudšie bravčové mäso zbavíme kostí a kož a potom v pomere asi dve tretiny chudého a jedna tretina mastného pomelieme. Náležite posypeme soľou
sanitrou
cukrom a pokropené vodou zmiešame. Necháme asi 3 až 4 dni odležať. Dostatočne odležané premiešame s malým množstvom prátu a vody. Ak mäso dobre viaž samo
prát úplne vynecháme. Takto premiešané a okorenené plníme do bravčových čriev a robíme párky po 100 až 200 g. Šírka čriev závisí od hmotnosti klobás. Pri menšej hmotnosti stačia tenšie črevá
na ťažšie klobásy potrebujeme črevá hrubšie. Klobásy na koncoch uzavrieme drievkom (ale nie je to bezpodmienečne potrebné). Úime miernym
ale hustým dymom z tvrdého dreva a pilín v primerane teplej udiarni
alebo údime ako ostatné výrobky
pričom dbáme
aby farba bola pokiaľ možno tmavohnedá. Pred jedením sa klobása ohrieva asi 15 minút v horúcej vode. Pomer: 60 % chudého bravčového mäsa
30 % mastného bravčového mäsa
10 % prátu (ak treba). Prísady na 1 kg: 3 g mletého korenia
2 g rasce
1 g cesnaku
0.5 g sanitry
22 g soli a 1 g cukru.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.