750 g hovädzieho krku
150 g syra na strúhanie
1000 g zemiakov
2 cibule
1 až 2 strúčiky cesnaku
zelenina do polievky
2 bobkové listy
muškátový orech
pol zväzku majoránu
1 čajová lyžička celého korenia
soľ.
Hovädzinu umyjeme
cibuľu olúpeme a rozkrojíme na štvrtiny. Umytú a nakrájanú zeleninu vložíme do 2 litrov chladnej vody. Pridáme k nej mäso
bobkový list a cibuľu. Ochutíme soľou a korením a privedieme do varu. Varíme na miernom ohni asi 1 a pol hodiny
penu zbierame dierkovanou lyžicou. Medzitým očistíme
umyjeme a nakrájame zemiaky na malé kocky. Cesnak narežme na kolieska a syr na kocky. Majorán umyjeme a pooberáme lístky zo stopky. Mäkké mäso vyberieme z vývaru
ktorý potom precedíme a uvaríme v ňom zemiaky. K zemiakom pridáme cesnak a varíme asi 10 minút. Mäso oberieme z kostí
nakrájame na kocky a spolu so zeleninou vložíme do vývaru. Polievku premiešame
dochutíme soľou a muškátovým orechom. Podávame posypané majoránom.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.