Hovädzí jazyk
100 g koreňovej zeleniny
1 väčšia cibuľa
kúsok citrónovej kôry
niekoľko zrniek čierneho korenia
2 zrnká nového korenia
1 bobkový list
tymian
soľ. Hnedá omáčka: 60 g masla
100 ml červeného vína
2 až 3 lyžice ríbezľového lekváru
rozvarené šípky
20 g olúpaných mandlí
50 g hrozienok
60 g hladkej múky
polovica cibule
30 g upražného cukru.
Jazyk umyjeme
jemne naklepeme a uvaríme domäkka v osolenej vode
do ktorej sme pridali nakrájanú koreňovú zeleninu
cibuľu
citrónovú kôru a koreniny. Uvarený jazyk opláchneme studenou vodou
olúpeme a nakrájame na tenšie rezy
ktoré uložíme na teplé miesto. Hnedá omáčka: Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku
pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno a opražíme dočervena. Potom ju rozriedime polievkou z jazyka na hustejšiu omáčku
ochutíme citrónovou šťavou a cukrom opražným dožlta (svetlý karamel)
pridáme ríbezľový lekvár a rozvarené šípky
povaríme a precedíme. Nakoniec pridáme červené víno
olúpané mandle nakrájané na rezance a očistené hrozienka
povaríme ešte asi 10 minút a ochutíme precedenou citrónovou šťavou. Podávame so zemiakmi. Omáčku podávame osobitne v omáčniku.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.