1000 g rozbífových kostí
1000 g rebier
2 špikové kosti
500 g chvostov
2 nelúpané cibule
3 bobkové listy
2 zväzky polievkovej zeleniny
voda
lyžica celého čierneho korenia
soľ.
Kosti
mäso a ostatné prísady (okrem zeleniny) zalejeme 4 litrami studenej vody a varíme na miernom ohni asi 3 až 4 hodiny. Asi 30 minút pred ukončením varu pridáme zeleninu nakrájanú na kocky
podľa potreby osolíme a okoreníme. Keď je mäso
voda a koreniny v hrnci
ďalšie 3 až 4 hodiny sa netreba starať o nič
iba ak o to
aby sa vývar nevaril príliš prudko. Vznikajúcu sivú penu z neho neodoberáme
pretož sa skladá prevažne z užitočných bielkovín a okrem toho viaž na seba kalné látky. Ak sa nám hotový vývar zdá mastný
precedíme ho a necháme tuk stuhnúť. Potom sa dá odstrániť veľmi jednoducho. Ochladený vývar môžme aj zmraziť. Zvyčajne ho necháme odpariť (asi na jednu tretinu pôvodného objemu). Zmrazujeme ho v téglikoch zo smotany
jogurtu
pohárikoch z plastickej látky alebo v nádobe na výrobu kociek ľadu.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.