400 g hovädzieho zadného mäsa
1 vajce
2 lyžice masla
200 ml koňaku
worcesterová omáčka
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 balíček lístkového cesta
zelená petržlenová vňať
mleté čierne korenie
soľ.
Mäso umyjeme
odblaníme a zbavíme iných nečistôt. Na viacerých miestach doňho injekčnou striekačkou strekneme koňak a asi 1 hodinu necháme stáť. V horúcom masle ho prepečieme (asi 5 minút) a necháme vychladnúť. Maslo dobre rozmiešame s rozdrveným strúčikom cesnaku
nadrobno nakrájanou cibuľou
mletým čiernym korením
nadrobno nakrájanou zelenou petržlenovou vňaťou a niekoľkými kvapkami worcestrovej omáčky. Vychladnuté mäso potrieme touto zmesou. Lístkové cesto opatrne vyvaľkáme natenko
položíme naň mäso a zvinieme. Boky stisneme
prebytočné cesto odrežme a konce zahneme. Odrezané cesto sformujeme a prilepíme bielkom. Zabalené mäso necháme asi 15 minút v chladničke odležať. Potom ho dáme na plech vypláchnutý vodou
cesto natrieme vodou a zriedeným žĺtkom a niekoľkokrát prepichneme. Vložíme do vyhriatej rúry. V rúre ho asi 20 až 25 minút pečieme dozlata a chrumkava. Teplotu po 5 minútach znížime. Pred krájaním necháme ešte vo vypnutej rúre 5 minút. Podávame so špenátom
ktorý pripravíme: Jednu cibuľu a 1 strúčik cesnaku nakrájame nadrobno. Jednu lyžicu masla rozpustíme
opražíme v ňom cibuľu
pridáme umytý špenát (asi 100 g) a miešame s rozotretým cesnakom. Okoreníme a necháme vychladnúť. Vychladnutý premiešame s koňakom (1 až 2 lyžice). Mäso pred podávaním touto masou obložíme. Podávame s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.