125 ml smotany na šľahanie
1 lyžica masla
1000 g čerstvého hrášku
1000 ml slepačieho vývaru
1 cibuľa
1 čerstvo nastrúhaný malý kúsok ďumbierového koreňa (alebo pol čajovej lyžičky mletého ďumbiera)
pol čajovej lyžičky karí korenia
1 štipka kajenského korenia
1 vetvička čerstvej mäty piepornej
mleté čierne korenie
soľ.
Hrášok vylúskame. Cibuľu olúpeme
nasekáme a prikrytú dusíme na masle 2 minúty pri výkone 600 W. Pridáme ďumbier
karí korenie
kajenské korenie
trochu soli
mleté čierne korenie
hrášok a slepačí vývar. Varíme prikryté 12 minút pri výkone 600 W. Polievku rozmixujeme na kašu a ešte raz ochutíme. Vyšľaháme tuhú šľahačku
polovicu zamiešame do polievky
zvyšok necháme na ozdobenie. Navrch dáme lístok mäty. Tip: Mimo sezóny použijeme namiesto čerstvého hrášku mrazený. Vtedy skrátime varenie o 2 minúty. Karí korenie a ďumbier môžme vynechať a do polievky zamiešať 1 čajovú lyžičku nakrájanej mäty. Podávame aj s opražnými žmľovými kockami alebo cesnakovou hriankou.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.