Pri zakáľačke sa nazbierajú rôzne odrezky mäsa
ktoré môžme spracovať na hrubú klobásu. Na 30 kg klobásy pozbierame 4.5 kg hovädzieho mäsa a 9 kg tvrdej slaniny. To spolu pomelieme na 3 mm mreži. Bravčové odrezky - 16.5 kg - nakrájame nadrobno a premiešame s hovädzím mäsom a so slaninou. Pridáme koreniny: 10 g sanitry
30 g kryštálového cukru
120 g nahrubo pomletého čierneho korenia
108 g soli. Všetko premiešame a pomelieme na 6 mm mreži . Naplníme do hrubých hovädzích čriev. Aby vyšiel vzduch
klobásy popicháme dobre ihlou a pomasírujeme. Pomaly ich údime asi 3 až 5 dní dymom z tvrdých pilín. Po údení uložíme do chladnej komory.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.