6 zrelých hrušiek
250 g žlírovacieho cukru
50 ml citrónovej šťavy
5 voňavých klinčekov
2 kúsky škorice
200 g pomarančového (marhuľového alebo ríbezľového) džmu
štipka mletého ďumbieru
soľ.
Hrušky olúpeme
prerežme napoly a vyberieme jadrovník. Polovice hrušiek ponoríme do jemne osolenej studenej vody. Želírovací cukor rozmiešame v 750 ml vody
prilejeme citrónovú šťavu. Pridáme klinčeky
ďumbier a škoricu. Necháme prevariť pri vysokej teplote. Pridáme hrušky
privedieme opäť do varu a necháme vrieť tri minúty. Hrušky necháme odkvapkať a dáme do veľkého
čistého a suchého pohára na zaváranie. Pomarančový džm zamiešame do horúcej omáčky a nalejeme na hrušky. Ak nemáme k dispozícii žlírovací cukor
môžme použiť aj obyčajný. Dobu varenia však predĺžime aspoň dvojnásobne.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.