500 ml mlieka
2 vajcia
50 g práškového cukru
mletá škorica
5 až 6 jabĺk
6 žmlí
tuk a strúhanka na vymastenie a vysypanie misy
50 g hrozienok namočených v rume
1 lyžica cukru do snehu.)
Na prípravu žmľovky môžme použiť aj pečivo z predošlého dňa. Žemle nakrájame na plátky a sparíme horúcim mliekom
v ktorom sme rozšľahali žĺtky
cukor a mletú škoricu. Jablká olúpeme
zbavíme jadrovníkov a nastrúhame. Ohňovzdornú misu dobre vymastíme tukom a vysypeme strúhankou
uložíme do nej vrstvu navlhčených žmlí
potom vrstvu jabĺk
ktoré sme premiešali s namočenými hrozienkami a opäť dáme vrstvu žmlí. Takto pokračujeme
až kým sa celá misa nenaplní. Potom ju vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Nakoniec povrch žmľovky potrieme tuhým snehom ušľahaným z bielkov a cukru a prudko zapečieme.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.