400 g lístkového cesta
1 žĺtok
50 g opražných a nakrájaných mandlí
6 jabĺk
200 g marhuľového lekváru.
Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na posúchy s rozmermi asi 10 x 40 cm a potom každý posúch ešte nakrájame na 4 diely
takž dostaneme štvorce veľké 10 x 10 cm. Jablká olúpeme
pozdĺžne rozpolíme
jadrovníky vyberieme a na okrúhlej časti niekoľkokrát narežme. Marhuľový lekvár postavíme do teplej vody
aby sa prehrial
a ak treba
rozriedime ho ešte lyžicou teplej vody. Na každý štvorec lístkového cesta položíme polovicu jablka
potrieme ho marhuľovým lekvárom
okraje cesta zdvihneme a rožky spojíme stisnutím. Plech vypláchneme studenou vodou
uložíme naň pripravené jablkové tortičky
necháme ich 15 minút odpočinúť a potom ich upečieme v dobre vyhriatej rúre (asi 20 až 30 minút). Vychladnuté znova potrieme lekvárom a posypeme opražnými nasekanými mandľami.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.