500 g jabĺk
125 g marhúľ (sušených)
200 ml bieleho vína
1 citrón
kúsok mäty piepornej
500 g žlírovacieho cukru.
Deň vopred umyjeme jablká
nakrájame aj s jadrovníkmi a kožou na kúsky
vložíme do hrnca
zalejeme litrom studenej vody a prikryjeme pokrievkou. V rúre pri teplote 200 oC privedieme do varu a cez noc necháme vychladnúť vo vypnutej rúre. Marhule na noc namočíme do vína a necháme napučať. Na druhý deň jablkovú šťavu precedíme a odmeriame jeden liter. Marhule necháme odkvapkať a víno prilejeme k jablkovej šťave. Marhule nakrájame
jablkovú šťavu s vínom
marhule a mätu premiešame vo veľkom hrnci so žlírovacím cukrom. Pri vysokej teplote necháme vrieť jednu minútu. Mätu vyberieme a žlé naplníme do čistých
suchých pohárov. Ak nemáme k dispozícii žlírovací cukor
môžme použiť aj obyčajný. Dobu varenia však predĺžime aspoň dvojnásobne.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.