1 jahňacie plece (asi 1200 g)
2 lyžice kyslej smotany
2 lyžice medu
100 g masla
20 g mandľových lupienkov
3 lyžice oleja
2 až 3 strúčiky cesnaku
150 ml bieleho vína (suchého)
trocha sušeného tymianu
mleté čierne korenie
soľ.
Z jahňacieho pleca odstránime tuk a kožu. V malej nádobe zohrejeme med
pretlačíme doň cesnak a za stáleho miešania necháme zovrieť a ihneď odložíme na teplé miesto. Jahňacie mäso potrieme cesnakovým medom
posolíme
okoreníme a aj s olejom dáme do pekáča. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 165 oC dve hodiny 15 minút. Občas podlejeme výpekom. Po 50 minútach pečenia obložíme na plátky nakrájaným maslom a podlejeme bielym vínom. Mandľové lupienky opečieme na panvici bez tuku dozlata. Upečené mäso vyberieme na drevenú dosku
potrieme časťou výpeku
posypeme mandľovými lupienkami
tymianom a odložíme na teplé miesto. Zvyšný výpek precedíme do menšieho hrnca
primiešame kyslú smotanu
necháme zovrieť
ochutíme soľou a korením. Podávame so smotanovou omáčkou a kysnutou knedľou alebo s varenými zemiakmi.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.