6 vajec
2 žĺtky
230 g hladkej múky
pol balíčku prášku do pečiva
100 ml oleja
nastrúhaná kôra z 2 chemicky neošetrených citrónov
200 g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor. Citrónový krém: 6 žĺtkov
500 g masla
kôrka a šťava z 2 citrónov
300 g práškového cukru.
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky
cukor
vanilkový cukor vymiešame do peny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme do žĺtkov. Primiešame ostatné suroviny (múku
prášok do pečiva
olej). Všetko spolu jemne premiešame a vylejeme do vymastenej pomúčenej tortovej formy. Pečieme pri miernej teplote. Suroviny na citrónový krém uvaríme dohusta nad parou. Do vychladnutej zmesi pridáme maslo a vymiešame. Korpus rozkrojíme na 3 časti
naplníme krémom a necháme stuhnúť v chladničke. Polejeme cukrovou (alebo fondánovou) polevou. Citrónová poleva 200 g práškového cukru vymiešame s trochou vody dohusta. Vylejeme na tortu. Ozdobíme krémom
ktorý sme si nechali z plnky
cukrovými kvetmi či inými jarnými motívmi.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.