Rozličné druhy mäsa (predné hovädzie mäso
najlepšie rebro
teľacie plece
bravčové nožičky
uši a chvost
baranie plece a hruď) dáme do veľkého hrnca a zalejeme vodou tak
aby bolo všetko ponorené
osolíme a pomaly varíme. Počas varenia zberáme penu utvorenú na povrchu. keď sa pena už prestane tvoriť
pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu (zeler
mrkvu
pór)
nasekanú cibuľu a nakrájaný kel
okoreníme mletým čiernym korením a prikryté varíme asi 3 hodiny. Mäkké mäso vyberieme na zohriatu misu
vykostíme a podávame spolu s uvarenou zeleninou a so zemiakmi ako hlavné jedlo. Vývar podávame ako polievku s ľubovoľnou závarkou.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.