150 g mrazeného (alebo konzervovaného) hrášku
2 kaleráby (asi 600 g)
30 g masla
3 vajcia
100 g tvrdého syra
150 g kyslej smotany
200 g smotany na šľahanie
250 g zemiakov
1 cibuľa
mleté čierne korenie
soľ.
Zemiaky dobre umyjeme a uvaríme v šupke v osolenej vode. Zlejeme
necháme vychladnúť a nakrájame na plátky. Mrkvu a kaleráb očistíme. Mrkvu prerežme napoly
kaleráb nakrájame na plátky. Oddelene (asi 1 minútu) varíme vo vriacej a osolenej vode. Potom prepláchneme studenou vodou. Necháme odkvapkať. Cibuľu olúpeme
nakrájame a opražíme v horúcom masle dozlata. Primiešame mrkvu
kaleráb a zakryjeme. Dusíme asi 10 minút. Po 2 minútach primiešame hrášok. Ochutíme soľou a korením. Zemiaky a zeleninu rozložíme do vymastenej nákypovej formy zo skla. Syr nastrúhame. Kyslú smotanu premiešame so sladkou smotanou a s 3 vajciami. Omáčkou zalejeme zeleninu a posypeme syrom. Zapekáme pri teplote 190 stupňov asi 40 až 45 minút.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.