1 kapor (asi 1500 g)
250 ml sladkej smotany
30 g masla
50 ml bieleho vína
2 lyžice medu
1 mrkva
3 až 4 jablká
1 petržlen
polovica menšieho zeleru
3 cibule
na hrot noža tymianu
3 bobkové listy
mleté čierne korenie
soľ. Na ozdobenie: nasekané a opražné mandle
Kapra očistíme
zoškrabeme šupiny
hlavu
plutvy a chvost odrežme. Potom ho rozpolíme a zvnútra i zvonka trocha osolíme. Na masle opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno
pridáme očistenú nakrájanú koreňovú zeleninu a trocha podusíme. Počas dusenia pridáme tymian a bobkové listy
prilejeme víno
osolíme
okoreníme a mierne povaríme asi 10 minút. Potom zeleninovú zmes preložíme do panvice
uložíme na ňu obidve polovice kapra
zakryjeme alobalom a pečieme v dobre vyhriatej rúre pol hodiny. Po upečení rybu urovnáme na zohriatu misu
šťavu precedíme
dáme znova variť
pridáme med
smotanu a trocha zohrejeme. Rybu zalejeme omáčkou a posypeme nakrájanými a opražnými mandľami.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.