1 kúsok slaniny s kožou
1 lyžica masla
125 ml sladkej smotany
200 g karotky
1 malý zemiak
1 malá cibuľa
500 ml zeleninového vývaru
1 čajová lyžička čerstvo nakrájanej trebuľky
2 lyžice čerstvo nakrájanej žruchy
pol čajovej lyžičky nakrájanej pažítky
mleté čierne korenie
soľ.
Karotky a zemiak olúpeme
umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Cibuľu obielime a nasekáme. Do hlbokej nádoby dáme maslo
karotku
zemiak
cibuľu
trebuľku a slaninu. Posypeme soľou a čiernym korením. Prikryjeme a varíme 10 minút pri výkone 600 W. Pridáme zeleninový vývar a povaríme ešte 4 minúty pri výkone 600 W. Všetko rozmixujeme na kašu. Pridáme smotanu a ešte raz krátko pomixujeme. Dochutíme soľou a čiernym korením. Polievku rozdelíme na taniere a posypeme žruchou a pažítkou. Tip: Ak chceme túto polievku zamraziť
smotanu pridáme až po rozmrazení a ohriatí. Rovnako pripravíme zelerovú polievku. Zemiak polievku zahustí a dodá jej príjemnú arómu.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.