600 g ementálu
300 ml suchého bieleho vína
40 ml čerešňovice
2 čajové lyžičky maizeny
1 strúčik cesnaku
trocha nastrúhaného muškátového oriešku
biela bageta (chlieb)
mleté čierne korenie.
Strúčik cesnaku očistíme
prerežme napoly a dobre ním vytrieme hrniec
v ktorom budeme pripravovať fondue. Ementál nastrúhame. Víno nalejeme do hrnca a zohrejeme. Dva diely vína sa spravidla rátajú na štyri diely syra. V momente
keď je víno zohriate
po častiach
za stáleho miešania drevenou varechou pridávame syr a necháme ho roztopiť. Pozor! Syr nemiešame rýchlo a do kruhu
ale pomaly sprava doľava
krížom krážom
aby sa nezačal rozdeľovať na cestičky. Syrovú omáčku ochutíme mletým čiernym korením a muškátovým orieškom a čerešňovicou. Bagetu nakrájame na kocky
ktoré napichneme na vidličku
namáčame do syra a vzápätí konzumujeme. Podávame so suchým bielym vínom alebo čajom.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.