600 g teľacieho stehna
60 g údeného mäsa (alebo údeného jazyka)
60 g slaniny
250 ml sladkej smotany
10 g múky
soľ. Moridlo: 1 cibuľa nakrájaná na kolieska
500 ml vody
125 ml octu
1 bobkový list
1 klinček
voda
soľ.
Pripravíme si moridlo: Všetky suroviny necháme zovrieť v dostatočnom množstve vody. Teľacie mäso zo stehna odblaníme
osolíme a pomocou dlhého špicatého ostrého noža prešpikujeme slaninou
nakrájanou na prúžky. Takisto prešpikujeme údeným mäsom. Takto pripravené mäso dáme do hrnca
zalejeme vychladnutým moridlom
zaťažíme a odložíme na 3 až 4 dni na studené miesto; každý deň ho obrátime. Potom rozpálime v pekáči kúsok masla
vložíme do neho mäso a pečieme. Počas pečenia polievame moridlom
v ktorom bolo naložné. Upečené mäso vyberieme a nakrájame
šťavu zalejeme sladkou smotanou
v ktorej sme rozmiešali trochu múky a necháme zovrieť. Hotovú omáčku precedíme na mäso. Podávame s haluškami alebo s makarónmi.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.